Olivy – plody od bohov
Olivy, ktoré sú považované za jedno z najstarších druhov ovocia, sa začali pestovať asi pred šiestimi tisíckami rokov, pravdepodobne na Kréte alebo na Blízkom Východe. K ich vzniku sa viažu rozličné mýty a dočítať sa o olivách môžete aj Homérovej Iliade a Odysei.
Dnes majú rovnako dôležité postavenie ako v minulosti, a nielen pre obyvateľov Stredomoria, ktorí skonzumujú až 70 percent olivovej úrody. Používajú sa do šalátov, na pizzu, k cestovinám, k plodom mora či jednoducho ako zdravá pochutina miesto rozličných krekrov.
Chutné, sýte, zdravé
Tajomstvo chuti olív spočíva v spôsobe ich prípravy. Hoci v minulosti sa olivy najprv namáčali v morskej vode a potom konzervovali, dnes si ich výrobcovia uľahčujú prácu omývaním v hydroxide sodnom, aby pustili nepríjemnú horkosť. Potom môže začať kvasenie v náleve. Podľa chuti sa pridávajú do nálevu rozličné bylinky, cesnak, oregano i bazalka a samotné olivy sa plnia mandľami, kápiou, lososom, citrónom alebo cesnakom. Lahodné plody tak v sebe neraz skrývajú malé chutné prekvapenie.
Čo sa týka zdravotných benefitov olív, nesmieme zabudnúť na ich zloženie. Obsahujú vysoký podiel vitamínu K, D, E, prírodných antioxidantov, železa a medi. Vďaka tomu účinne chránia bunky pred voľnými radikálmi a pôsobia aj ako prevencia pred kardiovaskulárnymi ochoreniami. Olivy tiež dokážu zlepšiť priechodnosť ciev.
Dostali ste práve chuť na zdravú pochúťku s olivami? Skúste jednoduchý a predsa chutný recept. Ako zdravý obed je ideálny!
Špagety s olivami a cesnakom
Suroviny: balenie celozrnných špagiet, 120 g čiernych olív, 3 strúčiky cesnaku, 1 väčšia cibuľa, 1 kápia, 1 žltá paprika, 4 paradajky, olivový olej, soľ, korenie, petržlenová vňať.
Postup: Špagety necháme variť vo vriacej osolenej vode. Cibuľu nakrájame nadrobno, rozpálime v hlbšej panvici olivový olej a potom doň pridáme cibuľu aj prelisovaný cesnak. Paradajky sparíme a olúpeme, papriky nakrájame na tenké pásiky. Paradajky pokrájame na kocky, pridáme spolu s paprikou k oleju, premiešame, ochutíme petržlenovou vňaťou, prikryjeme a dusíme. Omáčku osolíme, okoreníme a pridáme nakrájané olivy. Primiešame špagety a podávame.
Komentáre
Prehľad komentárov
Prosím poraď ako si vypestovala tie olivy zo semien, lebo mne nie a nie zacat klicit tie semena a to uz skusam 5 mesiacov. Ďakujem.
olivy
(mariax, 8. 8. 2009 19:33)jezis milujem olivy !!! kupila som si semena na http://www.vtipnedarceky.sk/grow-it-rastlinky/vypestuj-si-olivy ... a teraz si sama pestujem :)
Olivy zo semien?
(Monika, 21. 5. 2010 13:34)